sobota 25. února 2012

Začátek taiwanského studia


Máme za sebou první týden školy a tedy i první, povětšinou administrativní, úvodní hodiny. Ty se od českých úvodních hodin liší v jednom zásadním bodu. Na začátku vyučující pronese motivační řeč.

Není tomu tak samozřejmě na všech hodinách. Nejnaléhavější, nejdelší a nejvíce motivujíce byla řeč na přednášce z předmětu Introduction to Anglo-American Law. Paní doktorka Chang celou úvodní hodinu mluvila o tradicích, o tom jak taiwanské vysoké školství zaostává za vysokým školstvím hongkongským anebo japonským (především v oblasti ne/znalosti angličtiny) a jak studenti na nejprestižnější taiwanské univerzitě musí na sobě tvrdě pracovat (načež sdělila požadavky pro úspěšné složení tohoto předmětu – s náročností, resp. nenáročností, seminářů u nás se to nedá srovnávat).

Dále vzpomenula některé své úspěšné studenty, kteří nyní působí v mezinárodních organizacích anebo u mezinárodních soudů. Dostat se z Taiwanu do mezinárodních funkcí je zvláště obtížné, vzhledem k tomu, že Taiwan je uznáván a diplomatické styky s ním udržuje pouze 23 států světa (Svazijsko, Burkina Faso, Palau, Kiribati a další jim podobné).

Na závěr nám kladla na srdce, abychom mysleli ve velkém, nemáme si dávat malé cíle. Máme mířit do zahraničí, máme skvěle reprezentovat National Taiwan University a máme být nejlepšími taiwanskými právníky (nevím nakolik to myslela vážně u zahraničních studentů), právníky, kteří chtějí změnit svět k lepšímu.

Nutno dodat, že to fungovalo. Pokud pominu tři studenty, kteří během této motivační řeči přímo na hodině usnuli (pravděpodobně nebudou nejlepšími taiwanskými právníky), tak zbytek studentů se tvářil odhodlaně. A v tomto vidím tajemství asijského "vytváříme nejlepší lidi" úspěchu. Studenti jsou tady opravdu výjimeční.

Motivační řeč zapůsobila i na mě – od příštího týdne se začnu učit (ale opravdu!).

Žádné komentáře:

Okomentovat